ODRŽANA DEBATA “KOJI PREDSEDNIK, KOG PREDSEDNIKA ŽELIMO?”

Kako bi generacije studenata u potpunosti razumele izbornu kampanju francuski fakultet koji se bavi političkim naukama Sciences Po organizovaće susret i debate sa ekspertima za oblast političkih nauka i izbornih sistema, kandidatima i portparolima kandidata. Prošle nedelje održana je prva takva debata na kojoj su učestvovali stručnjaci koji se bave političkim naukama.

Prva debata je nosila naziv Koji predsednik, kog predsednika želimo? (Quel président, quelle présidente voulons-nous ?”). Istraživači i studenti sa SciencePo sagledali su trenutni politički pejzaž, odnose snaga i dinamiku kampanje i pozvali javnost da se aktivno uključi u ovaj proces. Tokom debate akcenat je bio o pristupu Francuza izborima. Uvodnu reč imao je Mathias Vicherat, direktor poznatog univerziteta. Zatim su govorili profesori političkih nauka, Julia Cagé sa odeljenja za ekonomiju, vanredni profesor Martial Foucault ujedno i direktor Centra za politička istraživanja (CEVIPOF), profesor emeritus Pascal Perrineau i politikološkinja Chloé Morin razmatrajući i kritikujući brojne kontradiktornosti koje su prisutne u debatama i izjavama za medije.  Ističući predominantan položaj sadašnjeg predsednika i njegove različite stavove o istim temama. Položaj potencijalnih francuskih kandidatkinja i njihova predstavljanja u debatama takođe su zaokupila veliku pažnju studenata, naročito teško pozicioniranje Valérie Pécresse. Kandidati poput nje su oni koji stvaraju polemike jedan je od iznetih stavova Chloé Morin.

i viziji Francuske, dok su istraživači Sciences Po u mogućnosti da intervenišu u debati kako bi bila upotpunjena naučnim rečima. U susret ključnom ovogodišnjem događaju u Francuskoj, mesec mart obeležiće šest tematskih debata, moderiranih od strane Ali Badua (Ali Baddou), svakog utorka od 19 časova. Predstojeći događaji zakazani su 9, 16, 23, 30. marta u amfiteatru E. Boumty.

Ključne teme koje će biti obuhvaćene su: Francuska: sila u padu?, Socijalne politike i politike zapošljavanja na francuskim predsedničkim izborima: pitanja, izazovi i pozicije (Centar za evropske studije i komparativnu politiku (CEE) sa Školom za javne poslove), zatim Društveni model u suočavanju sa nejednakostima, Delovanje u slučaju klimatske vanredne situacije, Francuski identiteti u pitanju.

Ovakva vrsta programa pokrenuta je zajedničkom inicijativom studentskog parlamenta sa SciencesPoTV, studentskom organizacijom la Conférence Olivaint i La Péniche et Radio Germaine.

Neposredno pred događaj, studenti su bili u prilici da obeleže teme koje su za njih važne, među kojima su se našli problemi ekološke tranzicije, imigrantske krize i reforme obrazovanja. Ovakav vid rada čini se veoma zanimljivim kako za učesnike tako i za posmatrače samog procesa. Obrazovati svoje članove za javni život   uvek je bila uspešna vodilja čuvenog fakulteta.

Autor: Tina Milovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *