PEKRES, LE PEN I ZEMUR PREDSTAVILI SVOJE EKONOMSKE PROGRAME

Na Stanici F (Station F) u Parizu pred Pokretom preduzeća Francuske predsednički kandidati su na smenu predstavili platforme svoje ekonomske politike. Valeri Pekres, uz ekonomsku politiku, pažnju posvetila i socijalnim pitanjima kao što je starost za odlazak u penziju. Marin le Pen je poseban akcenat stavila na mala i srednja preduzeća, ali i mlade, dok je Zemur kritikovao Makronova ekonomska rešenja.

Kandidatkinja Republikanaca (Les Republicains) Valeri Pekres posvetila je svoj govor navođenju predloga u oblasti ekonomije. Naglasila je kako je ona jedini kandidat na predsedničkim izborima koji ima odvažnost da kaže “trošite manje i radite više u svom životu”. Predložila je da se stavi tačka na na zakon o radnoj nedelji od 35 sati i da se radno vreme liberalizuje, kao i da se produži vreme odlaska u penzija na 65 godina. Takođe je naglasila svoju želju da smanji javne rashode. “Predlažem duplo više štednje nego nove potrošnje tako što ću reformisati državu, penzije, osiguranje u slučaju nezaposlenosti, njihovom decentralizacijom”, izjavila je, želeći jednako da uvede “zlatno pravilo fiskalne stabilnosti kako bi omogućila vidljivost investicijama”. Kandidatkinja Republikanaca je takođe predložila “ukidanje 10 milijardi u porezima na proizvodnju, da osnuje Komitet za sečenje (Comité de la hache- komitet sekirice) kako bi se “ukinule sve norme i srezala visina propisana poreskim kodeksom“. Među ostalim predlozima su i ugljenična taksa na granicama Evrope, velika ministarstvo industrije, energija i inovacije ili nadalje, fuziju Knjižice A (Štedni računi u bankama) i Knjižice za održivi razvoj u Zelenu Knjižicu (račun) kojom bi se finsirala ekološka tranzicija.

Na vama je da osvojite svet, na državi da vam da sredstva za tu slobodu“ izjavila je Le Penova pred Pokret preduzeća Francuske. “Vi ste pluća naše ekonomije“. Za vreme svog govora kandidatkinja Nacionalnog okupljanja (Rassemblement national) pozdravila je ulogu preduzeća u društvu, objašnjavajući kako namerava da artikuliše vezu između javnog i privatnog sektora. “Ja verujem u ulogu države. U uređenom društvu svako mora da igra svoju ulogu. Na vama je da osvojite svet, na državi da vam da sredstva za tu slobodu“. Hvaljeći ulogu “strateške države“ kandidat RN-a potvrđuje kao svoj prioritet, ukoliko bude izabrana, podršku sitnim (TPE), malim ili srednjim (MPE) i srednjim (ETI) preduzećima, uvodeći politiku smanjenja zakona i normi. U svom programu naročito naglašava želju za povećanjem aktivnosti među mladima, koji je dramatično nizak. “U ovom kontekstu se ubacuje i moja reforma penzijskog sistema“, dodaje Le Pen. S obzirom na to da se oduvek zalagala za odlazak u penziju sa 60 godina, Le Penova preuredila je svoj program tako da ovaj prag važi samo za one koji su krenuli da rade preko nego što su napunili 20 godina. Za one koji počnu da rade od 20 do 24,5 godina starosti “primenjuje se progresivni sistem od 160 do 168 kvartala kotizacija“ za penzionisanje između 60,75 i 62 godina. Le Penova takođe hoće da motiviše mlade na produktivne aktivnosti, na stvaranje vrednosti, jer im više obrazovanje ne garantuje zaposlenje. Kao dodatno stimulaciju za mlade kandidatkinja je istakla svoju želju da ukine porez na dobit za osobe mlađe od 30 godina i da izuzme iz korporativnih taksi bilo koji kompaniju koja zaposli osobu mlađu od 30 godina.

“Ja vam se divim“ poručio Zemur vlasnicima preduzeća. Kandidat partije Reconquête (Ponovno osvajanje), Erik Zemur, žestoko je kritikovao Makronov platni bilans i predstavio svoj ekonomski program. “Ja vam se divim. Ja vam se još više divim kada vidim ekonomske uslove u kojima radite“, potvrđuje pre svega Zemur. I nastavlja “Francuski sistem vam ne olakšava posao: fiskalne obaveze, porezi, nacionalna i evropska regulacija sve su prepreke na putu ka uspehu“. Prema njemu šef države (Makron) je „izazvao haos“ sa krizama „žutih prsluka“ i svojom vladom koja je trošila novac koji nema za vreme zdravstvene krize. “Sprečavali smo vas da radite, da proizvodite“, nastavio je evocirajući različita ograničenja uvedena radi borbe protiv Kovida-19. “Markon nije ispunio svoja obećanja i nije ništa značajnije reformisao. Koja veća fiskalna reforma je uvedena u proteklih 5 godina?“, upitao je. “Četiri godine nerada je stavio zemlju u dosada neviđenu ekonomsku situaciju”. Za kandidata ekstremne desnice nakon dve godine zdravstvene krize, kao i eskalirajuće situacije između Rusije i Ukrajine „nalazimo se na kraju srećne globalizacije, sa pozadinom geopolitičkih tenzija. Kriza je razmonitrala krhkost lanaca snabdevanja i veliku zavisnost naše države“. Zemur se zalaže za plan kojim bi „ponovo osvojili naš ekonomski suverenitet“ pre svega uspostavljajući mehanizam evropskih javnih nabavki koj bi dozvolio svakoj državi da obezbedi deo za svoja nacionalna preduzeća. Ukoliko to ne uspe, sprovešću takav program u Francuskoj“, nastavlja. Ciljajući kao svoj “apsolutni prioritet“ restauraciju “kompetitivnosti naših preduzeća“ Zemur predlaže “smanjivanje poreza na proizvodnju za 30 milijardi eura. Oni su odgovorni za nestanak mnogih naših preduzeća“. Takođe želi da “uvede zone slobodne trgovine po modelu urbanih zona slobodne trgovine“ sa poreskim izuzećem na proizvodnju i socijalna davanja u trajanju od 5 godina za sve industrije koje se u tim zonama budu poslovale“.

Autor: Miloš Bokun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *