HIDŽAB U FOKUSU PREDSEDNIČKE KAMPANJE

Uoči drugog krugog kruga predsedničkih izbora 24. aprila, i Le Pen i njen rival Emanuel
Makron, aktuelni šef države, suočili su se u kampanji sa muslimankama koje smatraju da njihov izbor odeće ne treba da ima veze sa politikom.

Makron ne bi zabranio nošenje hidžaba, ali je zaslužan za zatvaranje nekoliko džamija i zabranu pojedinih islamskih grupa, dok Le Pen hidžab naziva “uniformom koju su vremenom nametnuli ljudi koji imaju radikalnu viziju islama”.

Zbog toga mnogi francuski muslimani smatraju da je njihova vera nepravedno stigmatizovana u predsedničkoj kampanji u zemlji sa najvećom muslimanskom populacijom u Zapadnoj Evropi, u kojoj je od 2010. zabranjeno nošenje burki i nikaba.

Makron nastoji da se distancira od Le Pen, tvrdeći da neće menjati propise u toj oblasti, ali brani postojeću zabranu nošenja hidžaba u školama, koja je u skladu sa sekularnim principima francuske države. Kritičari, međutim, navode da je Makronova vlada podstakla predrasude prema muslimanima, jer je u borbi protiv radikalnog tumačenja islama zatvorila neke škole, džamije i islamska udruženja. Protivnici Marin Le Pen kažu da je njen odnos prema hidžabu čini opasnom po francusko jedinstvo, zbog stigmatizacije miliona francuskih muslimana. Le Pen želi da zabrani i klanje životinja po verskim pravilima (ritualno klanje), čime bi francuskim muslimanima i Jevrejima ograničila pristup halal i košer mesu.

Autor: Srđan Radanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *