Predsednički Izbori u Francuskoj 2022

Na pravom putu ste da dobijete relevantne analize predsedničkih izbora u Francuskoj.


Dobrodošli na glavnu stranicu na kojoj ćemo Vas informisati o svim aktuelnostima o predsedničkim izborima u francuskoj 2022, kao i što ćemo Vam dostavljati naše analize, predviđanja i vesti.

U ovom tekstu ćete naučiti:Šta je Polupredsednički Sistem?

Politički sistem Francuske je po svojoj prirodi polupredsednički. Polupredsednički sistem karakteriše postojanje predsednika Vlade (premijera) i predsednika države koji je neposredno izabran od strane naroda. U okviru polupredsedničkog sistema razlikujemo predsedničko-parlamentarni gde je Vlada odgovara parlamentu i predsedniku i premijersko-predsednički gde Vlada odgovara samo skupštini. Francuski politički sistem je primer predsedničko-parlamentarnog sistema, zato su predsednički izbori najvažniji izbori u toj državi.

Kako se Kandidovati za Predsednika?

Da bi se podnela predsednička kandidatura, potencijalni kandidat treba da skupi najmanje 500 potpisa lokalnih funkcionera iz najmanje 30 različitih departmana i za taj proces imaju period od oko 30 dana. Procenjuje se da oko 42 000 lica ima ovlašćenje da potpiše podršku za predsedničku kandidaturu. Ustavni savet potvrđuje validnost prikupljenih potpisa koji predaju potencijalni predsednički kandidati.

Kako se Bira Predesdnik u Francuskoj?

Predsednik Francuske se bira na neposredan način i za pobedu u prvom krugu potrebna je apsolutna nadpolovična većina izašlih birača. Ukoliko nijedan kandidat ne ostvari apsolutnu većinu, dva kandidata sa najvećim brojem glasova ide u drugi krug u kojem pobeđuje kandidat koji osvoji više glasova izašlih birača.

Predsednički Mandat

Mandat predsednika Francuske traje pet godina, ta promena uvedena je 2000. godine do tada je mandat predsednika trajao sedam godina. Predsednik Francuske može biti izabran dva puta izabran na tu funkciju i po završetku svog mandata postaje član Ustavnog veća i na tom položaju su doživotno.

Najvažnije Nadležnosti Predsednika Francuske

1) Predlaže predsednika Vlade koji parlament mora da potvrdi
2) Predsedava sednicama Vlade i određuje njen dnevni red
3) Može da raspušti Skupštinu i raspiše vanredne parlamentarne izbore
4) Vodi međunarodne pregovore i zaključuje ugovore
5) Raspisuje referendum
6) Može da inicira promenu Ustava

Predsednički Izbori u Francuskoj (2022) - Vesti