LE PEN SMATRA DA JE PUTIN POVREDIO MEĐUNARODNO PRAVO

Kandidatkinja ekstremne desnice, Marin le Pen, u jutarnjem gostovanju na televiziji BFMTV, iznela je svoje mišljenje povodom krize u Ukrajini i uloge Putina u njoj. Le Pen ističe kako je Putin potpuno racionalan i u isto vreme brutalan i u stanju da impresionira. Nikako ga ne treba prozivati ludakom, kako neki to čine, ističe ona. Još jednom je iskazala svoju naklonost prema Rusiji naglašavajući da je to velika sila koja istovremeno zadivljuje i plaši. Ipak, ne treba izvući zaključak da je Le Pen htela da opravda Putinov potez; naglasila je da je njegov ponašanje apsolutno neodbranjivo i da predstavlja povredu međunarodnog prava.

Le Pen je tokom gostovanja rekla da je pogrešila u vezi sa procenom namera Rusije; naime, ona je ranije tvrdila da ne vidi šta bi to Rusi mogli da urade u Ukrajini. Čini se da ju je zatekla Putinova odluka o otpočinjanju napada. Međutim, ona je napomenula kako su na početku svi bili skeptični povodom tog scenarija, čak i sami Ukrajinci.

Ona je posebnu pažnju obratila na pitanje sankcija koje se uvode Rusiji. Veoma je zabrinuta jer smatra da će to veoma loše uticati na kupovnu moć francuskog naroda. Le Pen ističe da Francuzi ne treba da snose negativne posledice zbog odluka političara po pitanju sankcija.

Autor: Nevena Stalević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *