MAKRON ĆE U SUBOTU ODRŽATI MITING U PARIZU

Neretko okarakterisan da je svoj program odveo previše udesno, predsednik Makron (Macron) svoju politiku rebalansira deset dana pre prvog kruga predsedničkih izbora. U ponedeljak, 28.marta, ulazi u predsedničku kampanju posetom Dižonu (Dijon). Izborom glavnog grada Burgundije (la Bourgogne) odlazeći predsednik želi da pokaže kako ne samo desnica, već i grad na čijem čelu je socijalista Fransoa Rebsamen (François Rebsamen) podržavaju njegov program koji nije označen samo na desnoj strani.

Nakon nedelje obeležene intenzivnim međunarodnim dešavanjima povezanim sa ratom u Ukrajini i kritikama od strane protivničkog kandidata Zemura i njegove podrške, Makron je rešio da ubrza svoje delovanje i u subotu održi skup u Parizu, možda jedini u njegovoj kampanji. Danas se Makron nalazi u mestu Fura (Fouras) u regionu Poatu-Šarant, departmanu Charante-Maritime (Primorski Šarant) gde će govoriti o ekološkoj tranziciji i konkretnim merama njegove politike prema ovom pitanju. Odabrana lokacija je jedna od tri prioritetne lokacije u Francuskoj koje treba očistiti, na kojoj se nalazi stara deponija čiji otpad preti da se izlije u okean.

Svojim delovanjen namerava pokazati da je u kontaktu sa Francuzima i želi izbeći demobilizaciju svog biračkog tela usled nedavnih tema koje su tiču mogućeg duela sa Marin Le Pen ili sa Žan-Lik Melanšonom. Ono što posmatrači političkog života ne poriču da je “2022. preokrenuto ogledalo 2017.“, prenosi Aujourd’hui en France. Makronu je, pre pet godina, poslužio front protiv Le Penove, dok je ove godine front protiv Makrona ono što može koristiti kandidatkinji Marin Le Pen koja uistinu izaziva mnogo odbijanja među glasačima Zemura. Sa druge strane, pre nego što bude bilo više reči o drugom krugu, ne može se zaboraviti fokus na prvi koji je daleko komplikovaniji nego ranije. Kampanja je dinamična, kraj tradicionalne podele levo-desno predviđanja čini dosta neizvesnijim, naročito u slučaju velike apstinencije. Ostaje pitanje ko će jasno pozvati da se glasa za Makrona? Idalgo? Žadot? Pekres?

Autor: Tina Milovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *