MAKRON U AVRU

Predsednički kandidat Emanuel Makron stigao je u Avr. Makrona je dočekao trenutni gradonačelnik Avra i bivši premijer Eduar Filip.

Glavna tema o kojoj je govorio Makron bila je ekologija i izvori energije. “Nastavićemo da napredujemo tehnološki. Poboljšavamo našu tehniku kako bi je učinili što profitabilnijom. Referentni period za to je 20 godina. Cilj je 50 velikih vetroparkova. Projekat koji promoviše gospođa Le Pen ima za cilj da zaustave obnovljive izvore energije i zameni ih nuklearnom energijom. Takav projekat nema smisla, jer bi to dalo rezultate tek 2035. godine”, objasnio je Makron. Dodao je da je potrebna bolja reciklaža i da bi to imalo za posledice smanjenje klimatskih promena.

Osvrnuo se i na socijalne teme. “Želim da vratim dividende u kompanije, kada kompanija dobro posluje ona isplaćuje dividende akcionerima, treba da ih isplaćuje i zaposlenima.

Nezaobilazna tema je bila kriza u Ukrajini. Makron je odgovorio Zelenskom zbog čega ne koristi termin “genocid” kao američki predsednik Bajden. “Francuska je država koja je od 2010. do 2014. najviše pomogla Ukrajini da se vojno opremi. Reči imaju značenja i moramo biti veoma oprezni kada ih upotrebljavamo. Reč genocid treba da upotrebljavaju pravnici, a ne političari”, ocenio je Makron.

Autor: Nikola Perišić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *