MELANŠONOV PROGRAM

Žan Lik Melanšon, predsednik političke stranke Nepokorna Francuska, u svom programu za
predstojeće izbore jasno ističe pitanje kako aktuelnog rata u Ukrajini, tako i predlaže rešenja za poboljšanje situacije u oblasti poljoprivrede, kulture i obrazovanja, zdravstvenog sistema, pitanja koja se tiču unutrašnje i spoljne politike… Melanšon po pitanju trenutno goruće teme rata u Ukrajini ističe da žali što je Evropska unija obezbedila naoružanje neophodno za rat i da rešenje trenutnih sukoba vidi u proglašenju neutralnosti Ukrajine. On takođe navodi da Francuska ne sme da čini bilo šta što bi moglo da je u budućnosti dovede u probleme.

Kada je reč o uvek aktuelnoj temi poboljšanja poljoprivrede, Melanšon predlaže reformu, kojom bi se mladi podstakli na osnivanje i ulaganje u nove farme, usmeravanje javne poljoprivredne pomoći za promovisanje ekološki održive proizvodnje i razvoja biljnih proteina. Zalaže se za prestanak korišćenja nuklearne energije i planiranje demontaže nuklearnih postrojenja. Traži veće promovisanje obnovljivih izvora energije, prilagoćenih vremenskim uslovima, kao što su vetar, sunce, itd. Ekologiju smatra bitnom temom pa tako traži da se odmah zabrani korišćenje plastike za jednokratnu upotrebu, ponovno uvođenje depozita za staklene ambalaže i razvijanje efikasnog toka reciklaže, smatra da je neophodno napraviti nacionalnu mrežu reciklaže i ustanoviti pravilno odlaganje otpada počevši od ruralnih područja. Uvođenje carine na količinu emisije ugljenika i zagađenje koje bi se regulisalo taksom u odonosu na udaljenost od granice Francuske, je takođe jedan od njegovih planova za zaštitu životne sredine.

Njegova ideja Evropske unije zahteva, pre svega, obnovu suvereniteta, koje bi se zasnivalo na socijalnom, ekološkom i demokratskom nenazadovanju i usklađivanje najviših standarda unutar EU. Jedna od njegivih namera je i izlazak iz šengenskog političkog prostora i ukidanje ugovora o slobodnoj trgovini. Traži ravnomerno preusmeravanje migranata unutar EU i da teret ne može pasti samo na zemlju dolaska izbeglica. U programu navodi i brzo otkazivanje „užasnih“ dugova pojedinih afričkih zemalja i obnovu odbrambenih sporazuma sklopljenih sa afričkim zemljama. Insistira da se Francuska odmah povuče iz direktne komande NATO-a, a zatim, postepeno, i iz same organizacije. Traži da Evropska centralna banka otkupi javni dug koji kruži na finansijskom tržištu. Predlaže prelazak na stabilan, parlamentarni režim 6. republike. Želi da vrati granicu za penziju na 60 godina po punoj stopi. Obećava minimalnu mesečnu zaradu od 1400 evra neto. U programu obećava i stalno finansiranje visokog obrazovanja i povećanje bužeta univerziteta i istraživačkih centara i instituta.

Pokretanje višegodišnjeg plana zapošljavanje većeg broja lekara, zdravstvenih i medicinsko-socijalnih stručnjaka, povećanje sredstava medicinskih fakulteta i veće ulaganje u ove visokoškolske ustanove, kao i lekarske zadruge i sl, jeste bitna stavka u Melanšonovom programu za predstojeće izbore. Potrebno je, navodi Melanšon, i povećati prijemne kapacitete javnih zdravstvenih ustanova, domova zdravlja i bolnica. Traži potpuno ukidanje zelenih propusnica kao i zakona o vanrednom zdravstvenom stanju. Navodi, da je
u ustav potrebno dodati pravo na dostojanstvenu smrt. Predlaže sprovođenje plana za borbu protiv seksualnih napada u javnom prevozu i usvajanje zakona protiv seksizma i nasilja nad ženama. Isključivo u medicinske svrhe, predlaže i legalizaciju potrošnje, proizvodnje i prodaje kanabisa u Francuskoj, uz obavezan nadzor od strane državnih organa.
Traži vraćanje lokalne policije na teren i demontiranje određenih brigada za suzbijanje nasilja. Podržava stavove da parlament vodi krivičnu politiku države kroz godišnju raspravu, povećanje pravne pomoći i povratka lokalnih sudova. Rešavanje pitanja kapaciteta zatvora vidi u prekidanju prenatrpanosti zatvorskih jednica.

Autor: Dragana Vasić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *