ODRŽANA JOŠ JEDNA DEBATA O IZBORIMA U FRANCUSKOJ

Međunarodni istraživački univerzitet Science Po, otvoren prema svetu, svrstan među najbolje u humanističkim i društvenim naukama nastavio je sa organizovanjem niza debata.

Francuski politički pejzaž složeniji je nego ikada pre, dok je biračko telo sve više fragmentirano. Naročito mladi ljudi za koje je uloga ovih izbora ključna beleže rekordnu stopu apstinencije. Međunarodna politika, ekonomske i socijalne nejednakosti, identiteti, ekologija i suočavanje sa ratom su teme o kojima se učestalo debatuje na Science Po kako bi u što većem broju mladi bili podstaknuti na razmišljanje i iznošenje svojih stavova tokom debata.

Druga debata koja je okupila istraživače i studente sa Sciences Po nosi naziv ,,Suočeni sa ratom“ i deo je ciklusa Sciences Po 2022. „U trenutku kada međunarodni kontekst menja lice predsedničke debate, koja su glavna pitanja za Francusku i evropske demokratije? Da li će razne sankcije uvedene Rusiji biti dovoljne da se predsednik Putin povuče? Do kakvih će posledica doći u svakodnevnom životu Francuza?“, samo su neka od pitanja postavljenih. Materijalnu, finansijsku, logističku i psihilošku podršku, fakultet je pružio svojim studentima, istraživačima i profesorima u Ukrajini i Rusiji i kao međunarodni istraživački centar se obavezao da radi i proučava krupna pitanja iz ove oblasti.

Istog dana debatovalo se o pitanju, izazovima i pozicijama socijalne politike i politike zapošljavanja na predsedničkim izborima, dok je veče pre tema bila „Klimatska pravda: Šta zakon može da učini za životnu sredinu?“ Bivša ministarka životne sredine, članica Evropskog parlamenta i pravnica Korin Lepaž (Corinne Lepage), profesor privatnog prava na Sorboni Žudit Rošfeld (Judith Rochfeld) i profesor prava na univerzitetu Versailles-Saint-Quentin-en-Yvelines Loren Neire (Laurent Neyret) bili su pozvani da govore o sposobnosti prava da se efikasno bavi životnom sredinom i jednoj od ključnih tema današnjice – održivoj zaštiti životne sredine na globalnom nivou.

Samo nedelju dana pre pomenutih debata, 16.marta, u prostorijama univerziteta našli su se
predstavnici pravnih poslova predsedničkih kandidata koji su došli ispred Republikanske stranke (Les Républicains), stranke aktuelnog predsednika Republika u pokretu (La République en Marche), Socijalističke partije (Parti Socialiste), LFI (La France insoumise i stranke zelenih (Europe Ecologie Les Verts) i imali priliku da govore o budućnosti pravde nakon 2022. godine.

Autor: Tina Milovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *