AN IDALGO

Aktuelna gradonačelnica Pariza iz redova socijalista An Idalgo svoju kandidaturu za predsednika Francuske zvanično je objavila u septembru prošle godine. Ona je na stranačkim izborima ubedljivo pobedila partijskog kolegu, gradonačelnika Le Mana Stefana le Fola – sa preko 70 posto glasova. Pozvala je na prevazilaženje “sterilnih podela”, istakavši kako ima iskustvo i viziju da pokrene Francusku. Centralna tema njene kampanje su teme ekološke tranzicije koju aktivno zagovara od 2014. godine u Parizu, u kome vodi politiku čiji je cilj smanjenje zagađenja vazduha od automobila. Najpoznatiji njeni potezi bili su pretvaranje obala Sene u šetalište i pokušaj zabrane automobile koji emituju štetne gasove, kao i izgradnji biciklističkih staza.

An Idalgo je španskog porekla, a socijalistička ideja bila je bliska i njenom dedi koji je bio učesnik Španskog građanskog rata, a kasnije je kao izbeglica otišao u Francusku. Kasnije su se vratili u Španiju, a Idalgova je rođena 1959.godine u Kadizu. Zbog velikih socijalnih problema u Španiji tokom pedesetih i šezdesetih godina, zajedno sa roditeljima emigrirala je u Francusku iz ekonomskih razloga, a nastanili su se u Lionu.

Diplomu na studijama socijalnog prava stekla je na Univerzitetu Žan Mulen u Lionu, a prvi profesionalni uspeh u karijeri bila je pozicija inspektora rada koju je dobila izuzetno rano. Nastavila je usavršavanje i napredovanje u službi, a 1991. godine imenovana je za direktora Nacionalnog institute za rad. Dve godine kasnije pridružila se Ministarstvu rada, a potom je dobila zadatak u Međunarodnoj kancelariji rada u Ženevi od 1995. do 1996.godine. Krajem devedesetih godina postaje službenik u vladi Lionela Žospena.

Političku karijera An Idalgo intenzivirana je 2001. godine kada je na lokalnim izborima u 15. arondismanu u Parizu predvodila listu Socijalističke partije, a ubrzo je postala zamenik gradonačelnika Pariza, a odgovorna je bila za teme rodne ravnopravnosti. Takođe se pridružila i Savetu Pariza, gde je levica prvi put imala većinu od 1977. godine. Nakon višegodišnje karijere u gradskoj vlasti, Idalgo je u proleće 2014. godine bila lider liste socijalista koja je u drugom krugu osvojila većinu u Pariskom savetu. U 15. arondismanu njena lista poražena je od odlazećeg gradonačelnika Filip Gujona, Ovi izbori su istorijski sa dva aspekta. Prvi put je neko postao gradonačelnik, a da nije osvojio većinu u svom okrugu. I prvi put je na tu funkciju došla žena. Protivnicima, koji su joj zamerali skromno poreklo i emigrantske korene, odgovarala je rečima pisca Saše Gitrija: “Biti Parižanin ne znači biti rođen u Parizu, već biti tu preporođen”.

Njen šarm, kao i skromni i nenametljivi pristup osvojio je srca Parižana. U kampanji je obećavala velike investicije u stambeno zbrinjavanje, poboljšanje saobraćaja i povećanje zelenih površina, sa ciljem da zaustavi egzodus srednje i radničke klase u predgrađa višemionskog grada. Isticala je kako voli da razgovara sa običnim ljudima, a ne da bude medijska zvezda. Uz tihu i intenzivnu kampanju, na njenoj strani je bilo i iskustvo jer je 13 godina vršila dužnost zamenika gradonačelnika za vreme dok je Pariz vodio Bertran Delano.

U junu 2020. godine Idalgo je reizabrana za gradonačelnika Pariza, osvojivši 48,5% glasova. Njena kampanja se zasnivala na pretvaranje Pariza u “15-minutni grad”. Ovaj koncept se temelji na radu profesora Karlosa Morena sa Univeriziteta na Sorboni. Suština ovog modela je da su sve potrebe svakodnevnog života dostupne ljudima na udaljenosti od 15 minuta. Ideja je da se sve potrebe poput obrazovanja, rada, kulture, sporta ili odlaska u kupovinu mogu postići na prihvatljivoj udaljenosti. Na taj način su se infrastruktura i usluge u gradu decentralizovati. U cilju očuvanja životne sredine, grad podstiče razvoj biciklističke infrastrukture u koju je uloženo oko 150 miliona evra.

Idalgo je velika pobornica prava žena, a posebno je ostao upamćen slučaj iz decembra 2020. godine kada je dobila novčanu kaznu od nacionalne vlade jer je u svom rukovodstvu imenovala 11 žena od ukupno 16 ljudi u njenom okruženju. Takav postupak bio je kršenje pravila ministarstva zaduženog za državnu upravu koji predviđa maksimum 60% jednog pola u rukovodstvu.

Centralna tema političkog delovanja An Idalgo proteklih godina je ekologija. Kao gradonačenica “grada svetlosti” uvele je šemu pod nazivom “Pariz diše” koja je uključivala zabranu svih automobila iz određenih delova grada prve nedelje u mesecu, kao i niz drugih mera. Priključila se 2017.godine predsedniku Emanuela Makronu u pozivu na usvajanje Globalnog pakta za životnu sredinu zajedno sa mnogima javnim ličnostima.

Teme zaštite životne sredine Idalgo je istakla kao najvažnije i u predsedničkoj kampanji. Ankete joj trenutno daju između šest i osam procenata, što je stavlja daleko iza Emanuela Makrona i Marin Le Pen, a koliko će Idalgo uspeti da se približi ovom dvojcu videćemo u toku kampanje od koje se tek očekuje da poprimi intenzivniji ritam.

Autor: Damjan Macura

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *