NIKOLA DIPON-ENJAN


Nikola Dipon-Enjan (fr. Nicolas Dupont-Aignan) je francuski političar, osnivač i predsednik političke partije  ̋ Ustaj Francusko  ̋. (fr. Debout la France! ), rođen je 7. marta 1961. godine. Sin Žan-Luija Dipona, proizvođača vina, veterana u Drugom svetskom ratu i zarobljenika u nemačkom logoru (koji je uspeo da pobegne iz istog) i majke Kolet Enjan, Nikola je visoko obrazovanje započeo na Institutu za političke nauke u Parizu (poznat kao Sciences PO), smer međunarodni odnosi. Nakon diplomiranja 1982. godine, dobija licencu pravnika. Postdiplomske studije je završio na pariskom Univerzitetu Dofin ( L’université Paris-Dauphine), a pohađao je i prestižnu Nacionalnu školu za administraciju (ENA) u periodu od 1987. do 1989. godine.

Svoju karijeru započinje kao administrator u brojnim strankama, 1993. se priključuje stranci Reli za Francusku, a predstavlja se široj javnosti kandidovanjem za predsednika grada Jera, u regionu Il de Frans, u departmanu Eson. Na izborima 1995. godine, Dipon-Enjan je odneo pobedu sa preovladavajućih 51,8% glasova, i na toj poziciji će ostati sve do 2017. godine. Na početku svoje političke karijere, bio je član stranke Skup za republiku (fr. Rassemblement pour la République, RPR), koja je podržavala njegove golističke i konzervativne stavove. U okviru ove organizacije, osniva sopstvenu stranku Ustaj republiko (fr. Debout la République) za evropske izbore 1999. godine, i poziva na glasanje za takozvanu suverenističku listu koju predvode Šarl Paska i Filip de Vilije. Ustaj republiko je desničarska politička partija koja sebe karakteriše kao golistička, koja teži vrednostima tradicionalne desnice i konzervativizmu do te mere da se pridruži Nacionalnom frontu. Njen program predviđa suverenitet naroda, nepokolebljivost Francuske nacionalnim organizacijama i   ̋čestitost jake izvršne vlasti. ̋  2002. godine Dipon-Enjan se priključuje tek osnovanoj Uniji za narodni pokret (fr. L’Union pour un movement populaire, UMP) gde se kandiduje za predsednika iste ali bezuspešno, sa osvojenih 14,9 % glasova, pored 79,4% koje ostvaruje Alan Župe.

Pokušao je da se kandiduje za predsednika republike na izborima 2007, ali zbog 500 potpisa izabranih zvaničnika koje nije uspeo da sakupi, ne izlazi na iste. Zbog neslaganja sa politikom koju vodi Nikola Sarkozi, Dipon-Enjan iste godine odlučuje da raskrsti sve što ga vezuje za UMP i 23. novembra 2008. osniva partiju Ustaj Francusko (fr. Debout la France), sa ambicijom da se takmiči protiv dve vladajuće stranke, UMP i Socijalističkoj partiji, koje je smatrao  ̋istim ̋. Njegov pokret ima golističku i republikansku viziju. Godine 2012. ponovo pokušava da se kandiduje na predsedničkim izborima sa svojom strankom, zalažući se za ideju zamene evra za franak u Francuskoj, ali i da valuta franak postane zajednička, evropska valuta. Da bi približio svoju borbu glasačima, prineo je jednu falsifikovanu novčanicu u iznosu od 10 evra i opisao je kao uzrok  ̋nemaštine, ̋  ̋iseljenja ̋ i  ̋nezaposlenosti ̋. Našao se na sedmoj poziciji sa osvojenih 643 907 glasova (1,79%).

Predsednički kandidat bio je i 2017, a iste godine objavljuje svoja dva dela  ̋Sto dana za promenu ̋ (100 jours pour tout change), kao i  ̋Moja predsednička agenda ̋ (Mon agenda de président), u kojima prikazuje svoje hipotetičke predsedničke projekte. Daje stav kako želi da bude predsednik koji kaže ono što će učiniti, a potom to i obistini. (« Je veux être le président qui a dit ce qu’il ferait et qui fera ce qu’il avait dit. » ) Kritikuje medije jer su pali pod moć novca i sve pišu u svrhu istog, kao i Emanuela Makrona kojeg proziva  ̋slugom interesa bogatih ̋. U prvom krugu zadobio je 4,70% glasova od normiranih 5%, ali se izjašnjava da bi se priključio idejama Marin Le Pen u drugom krugu. Nikola medijima potvrđuje izlazak na predsedničke izbore 2022. godine sa svojom strankom Ustani Francusko, a Le Penova je izjavila da bi ga imenovala za premijera ukoliko bi bila izabrana 7. maja u drugom krugu izbora.

Suočen sa prilivom migranata 2015. godine, zalaže se za referendum gde bi Francuzi glasali za ponovno upostavljanje granica uoči Šengena. Dipon-Enjan brani  ̋građansku zajednicu ̋ podržavajući akciju La Manif pour tous, koja se protivi homoseksualnim brakovima, medicinski potpomognute oplodnje i legalizaciju surogat majčinstva. Zalaže se za zabranu nošenja hidžaba u ustanovama kao što su fakulteti, a što se tiče EU, kritikuje evro i evropske institucije. (pogotovo Evropsku komisiju) Međutim, izašnjava se da  ̈Nije za to da Francuska izađe iz Evropske unije, bar ne za sada. ̈ Tokom pandemije zbog virusa COVID-19, osuđuje određene mere zabrane koje je donela vlada. Sa Florijanom Filipom na leto 2021. godine demonstrira protiv uvođenja zdavstvene propusnice i obavezne vakcinacije, pozivajući se na pravo individualnog, slobodnog mišljenja kao i na osuđivanje  ̋zdravstvene diktature ̋.

Autor: Anđela Danilović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *