ANKETE POKAZUJE DA JE MAKRON PRVI FAVORIT NA PREDSEDNIČKIM IZBORIMA; NEKOLIKO KANDIDATA SE BORI ZA DRUGI KRUG

Prema tvrdnjama statistke Makron osvoja 29% glasova a le Penova, Pekresova i Zemur u borbi za ulazak u drugi krug izbora.

Emanuel Makron je sve više ispred svojih protivnika. Prema najnovijoj anketi BVA sprovedenom za francuske medije ˝ RTL ˝ i ˝Oranž˝, predsedniku koji je ujedno upravo i ozvaničio svoju kandidaturu, podrška se uvećala za 5% u roku od dve nedelje. Sa potencijalnih osvojenih 29% glasova u prvom krugu izbora, institut napominje da se Makronova izborna baza širi, s obzirom da je šef države sada u porastu ˝u svim kategorijama biračkog tela u pogledu starosti, kao i da se nameće u sam vrh što se tiče dobijanja glasova istih.˝

U pozadini nastavlja da se vodi bitka između le Penove, kandidatkinje ekstremne desnice, protiv dva kandidata nacionalne desnice, Valeri Pekres i Erik Zemura. Međutim, zbog trenutne situacije u Ukrajini, svo troje su zadobili manji broj glasova u anketi od očekivanog, što ih stavlja u dosta lošiju poziciju u odnosu na Makrona. Sa 16% (u minusu 1,5%) Marin le Pen ostaje glavni favorit za ulazak u drugi krug izbora, nalazeći se u boljoj poziciji od gore navedenih kandidata koji su po broju anketnih glasova izjednačeni na 13%. Nasuprot njima, Melanšonova podrška raste, sa osvojenih 11,5% glasova.

Kandidati levice, koji sada imaju jednog kandidata manje zbog povlačenja Kristijan Tobire, ostaju na dnu liste. Sa 5,5% Janik Žado dobija novih 1% podrške, Rusel gubi jedan (3,5%) a Idalgo ostaje bez promena i dalje na 2% glasova.

Autor: Anđela Danilović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *