FRANCUSKA OBELEŽAVA 60 GODINA OD OKONČANJA RATA U ALŽIRU

U Jelisejskoj palati uz prisustvo Emanuela Makrona obilježena je 60. godišnjica završetka rata za nazavisnost Alžira. Za 60 godina od kada je Alžir dobio nezavisnost od Francuske, bilateralne krize često su podstaknute unutrašnjom politikom. Ipak, neki eksperti kažu da su dve strane imale iznenađujuće dobre odnose četiri decenije i da su tek devedesetih godina stvari počele da se raspadaju.

Francuski istoričari kažu da je poginulo pola miliona civila i boraca – od kojih 400.000 Alžiraca – dok alžirske vlasti veruju da je ubijeno oko 1,5 miliona. Pod francuskim generalom Šarlom de Golom, čija je administracija potpisala sporazum, i njegovim naslednikom Žoržom Pompiduom, Pariz je imao dobre odnose sa Alžirom. Isto je bilo i pod Fransoa Miteranom, iako je bio ministar unutrašnjih poslova 1954. godine.

Sada, dok se francuski predsednički izbori naziru u aprilu, čini se da se odnosi ponovo
poboljšavaju. Milioni francuskih državljana alžirskog porekla i potomci Evropljana koji su otišli posle nezavisnosti nalaze se među onima koji glasaju. “Alžir će glasati za Makrona”, rekao je pisac El Mili. “Alžirci su uvereni da će Makron biti hrabriji od drugih”.

Autor: Srđan Radanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *