FRANCUSKA PODRŽALA REZOLUCIJU UN KOJOM SE OSUĐUJE NAPAD RUSIJE NA UKRAJINU

Na hitnoj Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija, održanoj danas, Francuska se našla na listi 141 države članice, koje su glasale ZA usvajanje rezolucije UN, kojom se osuđuje napad Rusije na Ukrajinu, izražava se žaljenje zbog trenutne situacije i od Ruske Federacije se zahteva hitna obustava vatre i da se odmah, potpuno i bezuslovno povuče sa teritorije Ukrajine.

Od 193 države članice, 141 je glasala ZA, 5 je glasalo PROTIV, a 35 država je ostalo uzdržano. Države koje su se izjasnile protiv rezolucije su Rusija, Belorusija, Sirija, Severna Koreja i Eritreja. Većinski izglasana rezolucija nije pravno obavezujuća, već predstavlja stav članica UN i ima za cilj povećanje pritiska na Moskvu kao i njenog saveznika, Belorusiju.

Nakon što je ista rezolucija, u petak, na skupštini Saveta bezbednosti UN, odbijena zbog protivljenja Rusije, koja je jedna od pet članica sa pravom veta, rezolucija je upućena Generalnoj skupštini. Ovo je prvi put u poslednjih 40 godina da je Savet bezbednosti uputio Skupštini pitanje krize, i tek 11. put od 1950. godine je sazvana hitna sednica Generalne skupštine UN.

Autor: Dragana Vasić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *