MAKRON SE OBRATIO JAVNOSTI

Sedam dana od početka ruske agresije na Ukrajinu, iz Pariza, javnosti obratio se i predsednik Francuske, Emanuel Makron. Makron je prvo iskoristio priliku da pošalje reči podrške ukrajinskom narodu i vojsci kao i da pohvali “čast i hrabrost“ ukrajinskog predsednika, Zelenskog. U govoru, koji je trajao oko 15 minuta, Makron je se osvrnuo na aktuelna pitanja vojne pomoći Ukrajini, trenutne ekonomske situacije kao i ekonomske krize koja će uslediti u narednim danima i nedeljama, problem gasa u Evropi kao i pitanje sve većeg broja izbeglica.

Odmah na početku svog obraćanja, Rusiju naziva agresorom i izjavljuje da je Putin sam izabrao rat. On navodi da je pod okriljem Evropske Unije i nekoliko hiljada francuskih vojnika juče došlo u Rumuniju i da će se podrška ukrajinskoj naciji nastaviti kao i da je trenutno glavni cilj, zaustaviti rat. Izneo je stav da Evropa nije u ratu protiv Rusije i da u potpunosti podržava sve Ruse koji se protive ovoj agresiji. Zahteva hitan prekid vatre i otvaranje humitarnog koridora za isporuku pomoći Ukrajincima. Makron upozora na ,,ekonomske i društvene posledice“ rata i uticaj na ekonomski rast Francuske, dodajući da je već zamolio premijera Kasteksa da radi na planu ekonomskog oporavka.

U obraćanju je najavio i Samit evropskih lidera u Versaju 10-11. marta na kojem će se razgovarati o pitanjima veće ekonomske i odbrambene suverenosti Evrope. Naglasio je da je rat u Ukrajini “poziv na buđenje Evrope“, početak ,,nove ere“ za Evropu koja predstavlja upravo veću samostalnost o kojoj će se pričati na prethodno pomenutom Samitu u Parizu.

Podseća i na najnoviji ,,paket“ sankcija koji je stupio na snagu i po kojem je stavljena tačka na rusku propagandu u Evropi, ukidanjem ruskih medija kao što su Russia Today i Sputnik, kao i sankcije koje se tiču ruskih banaka i institucija.

Osuđuje Putinov opis ukrajinske vlade kao ,,nacističke“ i navodi kako u Ukrajini nema NATO
baza i trupa. Naglašava i da je sve veći broj izbeglica koje stižu iz Ukrajine i da će se Francuska u skladu sa svojim kapacitetima pobrinuti za njih i pružiti im maksimalnu pomoć. Govor je završio podsećajući na neverovatno jedinstvo međunarodne zajednice, kao i da će nastaviti da traži prekid sukoba ali i da će dani koji su pred nama nažalost biti sve teži.

Autor: Dragana Vasić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *