INVAZIJA NA UKRAJINU I MAKRONOVA KAMPANJA

Nakon zvanične objave kandidature, Makron nije podlegao grandioznim skupovima, čemu u prilog ide činjenica da je u Poisiju, u gradiću zapadno od Pariza, u nekadašnjem vakcinacionom centru, održao skup za svega 250 ljudi, gde je u prijateljskom tonu odgovarao na pitanja zainteresovanih građana.

Makron u poslednje vreme ne provodi puno vremena posvećujući ga izbornoj trci, već radije se opredeljuje za telefoniranje i razgovor sa svetskim liderima, navodi The Economist.

Makronovi suparnici teško pronalaze reči kritike za njegove postupke, te njihovo nezadovoljstvo u poslednje vreme dostiže kulminacionu tačku, navodi se na gorepomenutom portalu.

The Economist postavio je sopstvenu predikciju pobede na izborima, gde Makrona svrstava u sam vrh – naime, po njima, Makron ima 97% šanse za pobedu. Trenutno mu je jako teško prići, budući da ga je reakcija na svetsku krizu i diplomatski stav vinuo u sam vrh po pitanju popularnosti, govori izvor.

Govori se i da je Makron najčešće na svom vrhuncu u vreme krize, te je ova kriza izvukla najbolje iz njega. Njegovi rivali sa krajnje levice i desnice neuspešno su prikrili svoje kontradikcije, ne uspevši da se distanciraju od svojih nekada iskazanih simpatija prema Putinu.

Nekada, na početku njegove vladavine, tokom govora u Sorboni, govorio je o takozvanoj ,,Evropskoj nezavisnosti’’, koja je tada delovala daleka i neostvariva u doglednoj budućnosti. Upravo o ovoj temi lideri zemalja EU govorili su na samitu u Versaju 10. i 11. marta. ,,Rat  u Evropi nije i dalje iza nas’’, upozoravao je Makron nekada.

Uprkos viđenju i kritikama da je Makronova diplomatija naivna, i nesveobuhvatna, istraživanja pokazuju da 59% ispitanika smatra da je dorastao zadatku. Podsećamo, od decembra, Makron se sa Putinom sastao 16, a sa Zelenskim 24 puta.

65% francuske pomoći ide na izvoz oružja u Ukrajinu, a pored toga, Francuska uveliko prihvata izbeglice sa tih prostora. Makron obećava da će ih biti 100,000, i da će dobiti maksimalnu podršku prilikom zbrinjavanja.

Uprkos slabim rezultatima u diplomatskom pogledu, njegov trud nadaleko je pozdravljen, što se da ogledati u predizbornim predikcijama.

Autor: Jana Lukić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *