JANIK ŽADO

Kandidat Zelenih (Europe Ecologie – les Verts) za predstojeće predsedničke izbore je Janik Žado (Yannick Jadot), nekadašnji aktivista organizacije za životnu sredinu Grinpis (Green Peace). Janik se nakon završenih studija ekonomije, okreće nevladinom sektoru; radio je u nevladinim organizacijama u Burkini Faso i Bangladešu, a nakon toga se 2002. uključio u Green Peace France gde je postao direktor kampanje. Već 2008. godine napušta Green Peace i postaje suosnivač Europe Ecologie. Bolji poznavaoci francuskih političkih prilika bi Žadoa pre opisali kao večitog aktivistu nego kao čoveka kojeg je obeležila duga politička karijera.

Jedan je od zastupnika u Evropskom parlamentu na listi Group of the Greens/European Free Alliance gde je prvi put izabran 2009. godine. Član je Komiteta za životnu sredinu, javno zdravlje i bezbednost hrane i zamenski član Komiteta za međunarodnu trgovinu. On je uoči predsedničkih izbora 2017. pobedio na predizborima ekoloških organizacija i partija, ali se povukao u korist scojalističkog kandidata Benoe Amona (Benoît Hamon). Ipak, ove godine povlačenje nije bila opcija. On je na unutarstranačkim izborima tesno pobedio protivkandidatkinju Sandrinu Ruso osvojivši 51,03 odsto glasova. Žado je pokušavao da privuče podršku stranaka leve orijentacije i da sa njima uspostavi novi politički blok. Međutim, taj pokušaj je propao.

U intervjuu za pariske Nedeljne novine obećao je da će nastojati da smanji uticaj predsednika države na javne institucije. Isticao je da predsednik Francuske mora biti garant vladavine prava, osnovnih sloboda i zaštite okoline. Pored toga, zalaže se za uvođenje sedmogodišnjeg mandata (umesto sadašnjeg petogodišnjeg) i ukidanje reizbora predsednika.

Žado je više puta isticao da, ukoliko pobedi na izborima, prioritet bi mu bila poljoprivredna tranzicija. On se zalaže za napuštanje fabričke poljoprivrede i podizanje standarda francuskih poljoprivrednika. On smatra da bi to omogućilo i veću proizvodnju organske hrane u Francuskoj. Zauzima veoma čvrst stav po pitanju zloupotrebe poljoprivrednih subvencija i ističe da je potrebno formulisati nove dizajne javnih politika čija implementacija neće ostaviti trajne neželjene efektne na životnu sredinu i klimu. Jedna od njegovih ideja, koja je produbila interesovanje za njegovu predsedničku kandidaturu, je legalizacija asistiranog samoubistva. Ukoliko bi ovog aprila pobedio, ova ideja bi svakako imala velike šanse da bude predmet rasprava. Inače, eutanazija je zabranjena zakonom u Francuskoj, mada pacijenti koji boluju od smrtne bolesti i najčešće umiru u mukama, mogu zahtevati sedative radi umanjenja bolova. Žado je svoj stav objasnio time da bi slobodno ljudsko biće trebalo da ima pravo da izabere kako želi da okonča svoj život, što trenutno nije moguće.

U francuskoj javnosti je poznat kao kritičar Emanuela Makrona i njegove ekološke politike. Janik je u gostovanju za Jelisej 2022 februara ove godine istakao da Makron nije ništa uradio po pitanju ekologije. Istom prilikom je rekao da ni Makron ni predstavnici Vlade nisu hteli da se suoče sa njim i pristanu nadebatu; razlog je, prema Žadou, očigledan – oni nemaju dovoljno iskustva i znanja po pitanju ekoloških problema i rešenja istih. Prema njegovim rečima, država je kriva za klimatsko nečinjenje tokom 5 godina mandata Makrona. U istom gostovanju izneo je još nekoliko ideja vrednih pažnje; Žado je najavio svoj plan koji podrazumeva da se mladim ljudima od 16 do 25 godina omogući da neograničeno putuju svim vidovima javnog prevoza i samouslužnim biciklama sa samo jednom karticom. Obećao je da će zabraniti lov vikendom i tokom škoskih praznika kao i da će se cena lovačke dozvole udvostručiti. Naglasio je da je budućnost planete u obnovljivoj energiji i kako će raditi na tome da svako naselje u Francuskoj ima projekat takve prirode.

U francuskim medijima se često prenose njegove izjave o desničarskim kandidatima. Optužio je Erika Zemura (Éric Zemmour), lidera stranke Ponovno osvajanje (Reconquête), za antisemitizam i obnavljanje Višijevske Francuske. Čuvena je njegova izjava: Zemur nosi nagone smrti, ja nosim nagone života. Zemur pokušava da pomiri deo Francuske sa Petenom, sa antisemitizmom. Ono što otac Le Pen nije uspeo da uradi, Zemur uspeva da uradi. Postavlja se pitanje da li ovaj kandidat ima šanse da porazi desničarske kandidate koji po istraživanjima javnog mnjenja za sada najbolje stoje? Treba biti oprezan u davanju definitivnih procena, međutim, ankete nijednom levičarskom kandidatu ne daju više od 10% glasova. Sam Žado za sada može da računa na 5% glasova biračkog tela.

Svoj program predstavio je tokom mitinga u Lionu, 29. januara 2022. godine. Kako su neke medijske kuće izveštavale, ovaj govor je zapamćen po malo šale i puno čvrstine. Njegov program je sveobuhvatan a u fokus su stavljena pitanja poput ustavnih promena, zaštite biodiverziteta, feminicida, klimatskih promena, suzbijanja socijalnih nejednakosti i diskriminacije i finansijske krize.

Jedna od okosnica njegove političke platforme tiče se mera koje bi omogućile podizanje životnog standarda srednje klase i garantovanje jednakog pristupa lokalnim službama (pre svega zdravstvu, javnoj administraciji, poštama). Predložene mere su izgradnja 700 000 stambenih jedinica do 2027. godine, davanje prava svim građanima na podizanje stambenih kredita i zapošljavanje više desetina hiljada medicinskih sestara, policajaca i nastavnika. Takođe, Žado insistira na modifikaciji cene vode koja bi podrazumevala da se ta cena određuje prema prihodima domaćinstva i strukuri porodice. Posebna pažnja je pridata potrebama poljoprivrednika; Žado zato zahteva ukidanje PDV-a na organske proizvode.

Drugi segment njegove predizborne politike odnosi se na promene unutar pravnog poretka i izbornog sistema. Predlaže smanjenje granice za pravo glasa na osobe starije od 16 godina i davanje prava stranim državljanima na glasanje. Naglašava važnost promene francuskog Ustava ističući da je nužno unošenje odredbi koje će garantovati očuvanje biodiverziteta, kao i proglašavanje ekocida krivičnim delom. Žado se pokazao kao kandidat koji vodi dosta računa o pravima žena čemu u prilog govore i ideje o povećanju mesta u centrima za hitan smeštaj za žene žrtve nasilja u porodici i unošenje ustavne odrebe o pravu žena na abortus kao neotuđivom pravu. Pored toga, pažnju je obratio i na položaj manjina; zalaže se
za uspostavljanje Visokog saveta za borbu protiv diskriminacije i izmenu imigracione politike i davanje prava na rad tražiocima azila čim ga zatraže.

Ono što ga izdvaja od ostalih kandidata je ideja o uvođenju ministarstva za prava životinja i plan o smanjivanju broja unutrašnjih letova ako za njih postoji alternativa u vidu putovanja vozom do četiri sata. Ovo potvrđuje njegovu predanost zaštiti životne sredine i govori u prilog rečenici sa početka teksta – da je više reč o aktivisti-ekologu nego o klasičnom političaru.

Autor: Nevena Stalević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *