MAKRON OTVORIO PITANJE AUTONOMIJE KORZIKE

Žerald Darmanin (Gérald Moussa Darmanin), ministar unutrašnjih poslova Francuske, posetiti će Ajačo (Ajaccio) kako bi  uspostavio red  i pozabavio se pitanjem koje izvršna vlast odbacuje.  U jeku predsedničke kampanje, došlo je do izbijanja demonstracija koje su prerasle u nerede, neretkog nasilja na Korzici zbog čega je predsednik Makron odlučio da razbije tabu i otvori put za istorijsku tvrdnju nacionalista – ostrvsku autonomiju.

Proteklih dana na ostrvu duge istorije separatističkog nasilja, Korzici,  došlo je do napada na državne institucije, paljenja javne poreske upave, protesta u kojima su se demonstranti sukobili sa pripadnicima policije.  Povod za ovakve događaje bio je pokušaj ubistva korzikanskog ekstremnog nacionaliste Ivana Kolona od strane jednog osuđenika u zatvoru na jugu Francuske. Zvanični poziv za demonstracije pozvao je na ’’istinu i pravdu za Ivana, slobodu za patriote i priznanje korzikanskog naroda’’.

Demonstracije koje su prerasle u nerede, povod su za dvodnevnu posetu ministra Darmanina. U intervjuu koji je ministar dao za Corse Matin  ističe se spremnost da se ide sve do autonomije. Nakon ovakve izjave usledilo je pitanje šta autonomija znači, ali će se o razjašnjavanju kontura scenarija tek govoriti. Kako prenosi Le Figaro, ako bi scenario bio uspešan to bi značilo da će se državna ovlašćenja sprovoditi samo u suverenim oblastima; policija, pravosuđe i vojska dok bi lokalna izvršna vlast bila slobodna da odlučuje o pravilima u oblasti ekonomije, zdravstva i socijalnih pitanja.

Dolaskom na vlast, predsednik Makron je bio protivnik svim zahtevima koji su pristizali od strane Žila Simeonijia (Jill Simeoni), zastupnika autonomije Korzike na čijem je čelu od 2015. i koji smatra da se Francuska igra vatrom time što pdbija zahteve za veću autonomiju Korzike.  Međutim, događaji poput skorašnjeg pomenutog primoravaju Makrona da promeni paradigmu kojom se do sada vodio. Potreba za rešenjem osetljivog i komplikovanog korzikanskog pitanja je neminovna. Ministar unutrašnjih poslova Darmanin  je izrazio želju da ’’otvori ciklus razgovora bez presedana’’ sa lokalnim zvaničnicima i važnim ekonomskim akterima, ali pre toga mora dođi do smirenja situacije.

Uz podršku nacionalista i dela lokalne desnice, autonomija Korzike bi mogla da oživi. Demonstranti su uspeli za sedam dana ostvariti veći napredak nego političke struje za sedam godina koje su na strani autonomije, ističe predstavnik departmana Haute-Corse,  Mišel Kastelani (Michel Castellani) .  Ova tema je prestala na neko vreme da bude glavna tačka sporenja u političkoj klasi, ali njeno oživljavanje moglo bi dostići nivo nekadašnje debate među jakobincima i decentralizatorima, prenosi poznati francuski list Le Figaro.

Autor: Tina Milovanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *