MAKRON POZVAO NA DIJALOG I OSUDIO PUTINOVU DVOLIČNOST

Aktuelni francuski predsednik, Emanuel Makron, je u razgovoru s Vladimirom Putinom još jednom nastojao da diplomatskim putem smiri uzavrelu situaciju na istoku Evrope.

Makron je naglasio kako je njegova obaveza da po svaku cenu nastoji da održi mir i da treba da ostavlja otvoren put za dijalog kako bi se agresija na Ukrajinu zaustavila. On je istakao da iako ima mogućnost da sankcioniše i osuđuje, istovremeno ima i moralnu i političku odgovornost da spreči dalju eskalaciju sukoba.

Uprkos tome, Makron je izneo svoj čvrst stav o dvostrukim ruskim standardima. On navodi kako su Rusi, neposredno pre napada na Ukrajinu, pregovarali o miru na osnovama Sporazuma iz Minska. Ubrzo su pokazali svoje pravo (dvolično) lice ne pridržavajući se rečenog na pregovorima. U tome leži Putinova dvoličnost koji je svesno prekršio ono za šta se zalagao, ističe francuski predsednik.

Makron je rekao da će jedan od odgovora na rusku invaziju biti odluka o raspoređivanju francuskih vojnika NATO-a u Rumuniji. Po pitanju izbeglica, uverava da će Francuska, u duhu evropske solidarnosti, prihvatiti deo odbeglih Ukrajinaca.

Autor: Nevena Stalević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *