MAKRON TELEFONSKI RAZGOVARAO SA PUTINOM I ZELENSKIM

Posle susreta predsednika Francuske Emanuela Makrona i predsednika Rusije Vladimira Putina u Moskvi pre dve nedelje, dvojica državnika razgovorala su telefonom što je inicirala francuska strana. Iz Jelisejske palate su potvrdili da je razgovor trajao skoro dva sata i da je tema razgovora bila trenutna situacija u Ukrajini i koji su mogući načini prevazilaženja te krize.

Makron se, takođe, čuo i sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, tu informaciju je potvrdio Zelenski na svom zvaničnom Tviteru nalogu. Zelenski je preneo javnosti da je Makrona informisao o pogoršavanju situacije na frontu gde je došlo do granatiranja i još jednom je pozvao da je potrebno naći diplomatsko rešenje za trenutnu situaciju. Svetski mediji označavaju razgovore koje vodi Makron kao poslednju priliku za izbegavanje velikih sukoba u Ukrajini.

Zaključak svih strana da će intenzivirati svoja diplomatska delovanja. Podsetimo, ovog vikenda su zabeleženi najveći sukobi od izbijanja krize u Ukrajini što je zabrinulo zapadne sile i podstakla dodatne razgovore sa svim akterima.

Autor: Nikola Perišić

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *