MAKRON POZVAO BAJDENA I PUTINA NA MIROVNI SAMIT

Nakon Makronove inicijative za diplomatsko rešenje ukrajinske krize, Bajden se načelno složio da održi samit sa Putinom, ukoliko Rusije ne napadne svog suseda. U izjavi koja potvrđuje predlog Bela Kuća rečeno je da deluje da Rusija “nastavlja pripreme za sveobuhvatan napad na Ukrajinu u kratkom roku” i da su SAD spremne nametnu “brze i žestoke posledice”. Putin se saglasio sa potrebom da se “prioritizuje diplomatsko rešenje” ukrajinske krize. Iz Jelisejske palate ja naglašeno da će se “intenzivno raditi” na tome da se sastanak omogući “u narednih nekoliko sati” ciljajući na prekid sukoba.

Prema Kremlju Putin smatra ukrajinsku vojsku za eskalaciju napetosti. Ukrajina je odbila ove navode, tvrdeći da je Moskva angažovana u kampanji provokacije s namerom da se stvori izgovor za invaziju. Iz francuskog predsedništvo preneto je da su se obojica lidera složila da nastave pregovore kroz Normandijski Format, grupu kreiranu za rešavanje konflikta u Istočnoj Ukrajini koju čine Rusija, Ukrajina, Francuska i Nemačka.

Državni sekretar SAD Entoni Blinken navodi da “sve što vidimo sugeriše da je situacija mrtva ozbiljna” i da “smo nadomak invazije”. “Dok tenkovi ne navale, i avioni polete, koristićemo svaku priliku i svaki minut koji imamo da bismo vidile da li diplomatija i dalje može da odvarti predesdnika Putina” dodao je Blinken. Njegovi komentari došli su kao nepotvrđeni izveštaji u američkim medijima koji su sugerisali da Vašintgon smatra da je napad iminentan. Ukrajinski ministar odbrane Aleksej Reznikov rekao je da napad “sutra ili prekosutra” nije verovatan jer se nijedne ruske “udarne grupe” nisu formirale blizu granice.

Razvoj situacije doveo je do toga da je Kremlj rekao da je “prerano” pričati o samitu predsednika Putina i Bajdena, predstavljenog od strane Francuske. Portparol Kremlja Dimitri Peskov naveo je da “postoji saglasnost o nastavku dijaloga na nivou ministara(ministarstava spoljnjih poslova). Razgovarati o konkretnim planovima organizacije je prerano”.

Autor: Miloš Bokun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *