VALERI PEKRES

Njen nadimak je buldožer, a spekuliše se da je jedna od najvećih pretnji Makronu (Macron). Čini se da je najbolje opisuje jedna trećina Tačer, a dve trećine Merkel. Valeri Pekres (Valerie Pecresse) biće kandidatkinja ispred Republikanske partije (Les Republicans) na predsedničkim izborima u Francuskoj. U brojnim medijima proširilo se uverenje da je reč o hladnoj buržujki, mada ona punom parom radi na ispravljanju te krive medijske slike, i to kako različitim intervjuima i gostovanjima, isto tako i brojim posetama ruralnom delu Francuske.

Aktivan politički život vodi od 2002. godine, i to, u početku na lokalnom nivou, a zatim i na nacionalnom. Bila je predstavnica pokrajine Ivljin (Yvelines) u periodu 2002-2007, za vreme predsedničkog mandata Žaka Širaka. Usledilo je napredovanje u karijeri i našla se na mestu ministra za visoko obrazovanje u vladi Fransoa Fijona (Francois Fillon), u periodu 2007-2011, i postala je jedan od najuspešnijih ministara u vladi. Zahvaljujući postignutim rezultatima našla se na poziciji ministra za proračune, javne račune i reforme, tu funkciju obavljala je od 2011. do 2012. godine . Pekres je 2015. godine,  postala prva žena predsednica Regionalnog veća Il’d Fransa (Île-de-Francea), jedne od najmnogoljudnijih pokrajina u Francuskoj. Može se zaključiti da je veoma posvećena svom karijernom napretku, s obzirom na to da je prolazilo male vremena od prelasku sa stare na novu funkciju.

Republikanska stranka je na čelu države imala čoveka iz svojih redova poslednji put za vreme Nikole Sarkozija (Nikolas Sarkozy), a zatim je usledio poraz na izborima 2012. godine; Fijon kao kandidat Republikanske stranke je bio jedan od favorita na izborima 2017, ali je nakon određenih gafova u kampanji, ipak izgubio izbore. U jednom kratkom periodu Pekres je napustila svoju stranku i osnovala sopstveni pokret Budimo slobodni (Libres), ali se ubrzo 2021. vratila republikancima i pobedila na internim izborima za predsedničkog kandidata; a za ovakvu odluku ima više potencijalnih razloga. Reč je o jednoj od najvećih stranaka u Francuskoj, neki je deklarišu i kao mejnstrim partiju, koja obuhvata različite političke opcije: tradicionalno je konzervativna, a sa druge strane i socijalno liberalna, mnogi je shvataju i kao golističku, a najšire prihvaćeno određenje je desni centar stoga se da očekivati da ima podršku velikog broja ljudi. Na izborima 2017. godine, deo glasača ove stranke priklonio se Marin Le Pen (Marine Le Pen), a deo je glasao za Makrona; uprkos naizgled lošoj situaciji, stranka ima jaku bazu na lokalnom nivou; ono što joj u skladu sa njenom ideologijom treba za osvajanje ovih predsedničkih izbor je jak vođa. Postavlja se pitanje da li je taj lider Valeri Pekres. Prema najnovijim istraživanjima (anketa Elabea) postoji mogućnost da Pekres porazi Makrona. Ukoliko se uzme u obzir i opšte stanje u Francuskoj, predviđa se polarizacija glasača na liniji Le Pen – Zemur, što sve poglede usmerava ka Pekres.

 Pekres tvrdi kako želi da vrati energiju u Francusku, želi da probudi nadu u sopstvenu zemlju i da ojača francuski identitet. Na svom prvom velikom susretu Zénith de Paris je ovakvim i sličnim izjavama skrenula dodatno u desno i približila se Zemuru (Zemmour), pri čemu je ubrzo iznela i svoju odbranu, koja se većim delom poziva na neiskustvo. Ona je navela slične propuste i kod trenutnog predsednika na jednom od njegovih velikih skupova, ali je zatim dodala da se ženama ne praštaju početničke greške, i da su muškarci omiljeni u medijima. Pekres ne krije ubeđenje da će biti prva žena na položaju predsednika Francuske Republike, a za takav uspeh očekuje podršku naroda, a ne medija.

Kao jedno od predizbornih obećanja navodi i dodatno investiranje u obrazovanje građana, kao i povećanje plata u iznosu od 10%, za one koji primaju platu manju od 3.000 €; za vreme petogodišnjeg mandata. Pekres razume teškoće sa kojima se suočava veliki broj porodica u Francuskoj, i ovaj predlog je namenjen direktno njima. Upravo zbog toga uvodi još dve novine, povećanje socijalnih davanja za decu, kao i podsticaje za lakši pristup imovini, izričito se zalaže za rešenje stambenog pitanja.

Poseban akcenat stavlja na pravdu i njenu brzu dostižnost, smatra da presude treba da budu donesene najmanje u roku od 6 meseci, za sva nasilja. Bezbednost je jedna od najbitnijih tačaka, te tako predviđa programe za prepoznavanje lica prilikom ulaska u javni prevoz, zarad borbe protiv terorizma, ali i upotrebu dronova na protestima. Te projekte će finansirati uklanjanjem svih bespotrebnih javnih troškova; predlaže ukidanje 200.000 službenih pozicija i usmeravanje jedne četvrtine u obrazovanje i zdravstvo. Kako na porast delikvencije po njenom mišljenju utiče i veliki priliv migranata, ona predviđa uvođenje kvota za priliv imigranata, o kojima će se glasati svake kalendarske godine u parlamentu.

Republikanci su često optuživani za evrofobe, što Pekres donekle potvrđuje željom da sačuva nezavisnost evropskih država – ne dopada joj se ideja superdržave nalik na Sjedinjene Američke Države. U svojoj kampanji pre internih izbora pozivala je i na preispitivanje savezništva u NATO-u sa SAD i Velikom Britanijom, za koje smatra da nepovoljnim trgovinskim sporazumima zabadaju nož u leđa Francuskoj, a isto tako zahtevaju vojno savezništvo; Pekres je postavila retoričko pitanje treba li lupiti šakom o sto? Kada je reč o borbi sa korona virusom, sa kojom se suočavaju sve države, ona predlaže besplatno testiranje, koje treba da koriste i vakcinisani, zato što i oni mogu biti kliconoše; ne slaže se sa idejom da se uvedu obavezne propusnice za pristup javnom prevozu, jer bi to uticalo na uvećanje redova i smanjenje efikasnosti.

Autor: Ivana Vlašković

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *