PREDSEDNIČKI KANDIDATI SE IZJASNILI O VOJNOM BUDŽETU

Markon je sinoć obećao povećanje vojnog budzeta, u kontinuitetu sa zakonom o vojsci (loi deprogrammation militaire), predviđajući povećanje od 3 milijarde evra godišnje do 2023. Ostali kandidati na predsedničkim izborima su se takođe izjasnili po ovom pitanju.

Žan Lik Melenšon smatra da je potrebno donošenje novog zakona o vojsci “radi vraćanja naše nezavisnosti i adaptacije na klimatske promene”. Fabijen Rusel obećava poboljšanje stanja vojske i demokratskih prava osoblja, bez davanja detalja, dok evroposlanik Janik Žado želi da izradi “novu Belu knjigu za odbranu, kao i novi zakon o vojsci kako bi prilagodili našu odbrambenu strategiju izazovima koje postavljaju klimatske promene i smanjili zavisnost vojske od fosilnih goriva.

Gradonačelnica Pariza An Idalgo zalaže se za povećanje budžeta vojsci. Smatra da Zakon o vojsci za 2019-2025 treba povećati kako bi se više uzele u obzir nove pretnje, pre svega u oblastima svemirske odbrane i sajberbezbednosti. Takođe, zamišlja vraćanja veće spoljne kontrole vojske od strane Parlamenta. Valeri Pekres predlaže izgradnju dva nosača aviona do 2038.godine. Žan Lasal predlaže stvaranje rezervnog korpusa vojske. Nacionalna garda koja bi pojačavala snagu redovne vojske.

Fransoa Aselino suverenistički kandidat zalaže se za povećanje budžeta za odbranu na najmanje 3% BDP-a tokom svog mandata. Takođe želi da sprovede kompletno prekrajanje Bele knjige za odbranu, dajući vojsci odlučujuću ulogu. Konačno, želi da pojača status vojske tako što bi povećao plate i uspostavio mehanizme za integraciju u građanski profesionalni život. S druge strane Nikola Dipon-Anjon isto predlaže povećanje budžeta za odbranu na 2.5% BDP-a, čime bi se omogućila regrutacija dodatnih 40.000 vojnika za vreme njegovog mandata, kao i nadoknada u vojnoj opremi.

Marin Le Pen obećava povećanja budžeta za odbranu na 55 milijardi evra godišnje do 2027.
godine. Erik Zemur zalaže se za povećanje budžeta za odbranu na 60 milijardi evra godišnje do 2025. , a do 2030. čak i do 70 milijardi. Takođe želi da ojača operativnu odbrambenu rezervu i da poveća plate vojnika i rezervista za 20%. Zalaže se za jačanje sredstava i načina delovanja u pomorskim, vazduhoplovnim i svemirskim akcijama, kao i u sajberprostoru, uz jačanje francuskog sektora naoružanja.

Autor: Miloš Bokun

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *