SUKOB U UKRAJINI ZASENIO PREDSEDNIČKU KAMPANJU

Dok traju sukobi na istoku Evrope, Francuskoj se bliže predsednički i parlamentarni izbori, a u toku je predsedavanje Evropskom unijom.

Predsednik Makron još uvijek nije objavio svoju zvaničnu kandidaturu, ali je iskoristio ustavnu mogućnost koju su bivši predsednici koristili samo 18 puta, i porukom se obratio poslanicima u kojoj je istakao potrebu da Francuska pomogne Ukrajini i njenom narodu u borbi protiv “nadmoćnog neprijatelja“. Francuski politikolozi i novinari smatraju da će Makron svoju kandidaturu objaviti na poljoprivrednom sajmu u Parizu. Sajam predstavlja već tradicionalno mesto za nadmetanje predsedničkih kandidata i u prošlosti, jer je njihova dužnost da pokažu privrženost tradiciji i francuskoj poljoprivrednoj zajednici.
Zemur je, davno objavivši kandidaturu, juče učestvovao na mitingu u Šamberiju pri čemu je
rekao da kandidati moraju da razgovaraju sa ljudima, “rat je u Ukrajini, nije u Francuskoj.“

Kandidatkinja Republikanaca Valeri Pekres je tokom razgovora sa lovcima u Normandiji rekla da je ovo veoma kritičan period za Evropu i da, dok se rat odvija pred vratima Francuske, treba posvetiti pažnju Ukrajini i njenom narodu.

Janik Žado je pak, istog trenutka kada je otpočeo napad Rusije na Ukrajinu, odgodio sve svoje mitinge i posetu Sajmu poljoprivrede sljedeće sedmice. On je, kao evroparlamentarac,
prisustvovao na svim sednicama Parlamenta EU u vezi sa krizom u Ukrajini. An Idalgo je najavila da će današnji miting biti posvećen ratu u Ukrajini. Juče se sastala sa ukrajinskom zajednicom u Francuskoj i naredila osvetljavanje gradske skupštine u boje ukrajinske zastave.

Melašon i Le Pen, iako ideološki potpuno različiti, složili su se u bojazni da će cene gasa i
osnovnih namirnica, usled sankcija Rusiji, biti drastično uvećane narednih dana i da će izazvati ekonomsku krizu u Evropi. Le Pen je istakla “ako smo žrtva naših sankcija mi, onda to nema smisla.“

Autor: Srđan Radanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *