ZAVRŠEN VERSAJKSI SAMIT EVROPSKE UNIJE

Samit EU koji se održavao poslednja dva dana u Versaju, završio se uz “verbalnu” podršku
Ukrajini, ali bez jasnih naznaka da će Ukrajina postati punopravna članica EU u skorije vreme. Emanuel Makron, domaćin ovog samita, naglasio je da postoje utvrđena pravila integracije u EU, te s obzirom na to, dok države koje su u prošlom mesecu podnele zahtev za članstvo ne ispune sve uslove, neće ući u Zajednicu.

U saopštenju objavljenom posle samita u Versaju navodi se da će članice Evropske unije
„smanjiti zavisnost od ruske nafte, gasa i uglja što pre bude moguće“. Na samitu je usaglašen stav da je Rusija „vratila rat u Evropu“ i da zbog toga mora da plati cenu tako što će Evropa prestati od nje da kupuje energente. Prošle godine članice EU su iz Rusije uvezli naftu, gas i ugalj u vrednosti od 99 milijardi evra.

Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen je predložila da uvoz energenata iz Rusije prestane do 2027. godine, ali to nisu svi podržali, pa je dogovoreno da Brisel pripremi detaljan plan i da se o njemu razgovara u maju. Nemački kancelar Olaf Šolc je odbacio mogućnost da se sledi Amerika, koja je zabranila uvoz energenata iz Rusije, rekavši da je u ovom trenutku bez ruske nafte i gasa nemoguće funkcionisati.

Autor: Srđan Radanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *