ŽORŽ KUZMANOVIĆ

Jedan od kandidata za predsednika Francuske je i Žorž ili Đorđe Kuzmanović. Rođen je u Beogradu 1973. godine, od majke Francuskinje i oca Jugoslovena. Pre nego što se posvetio vojnoj službi, bavio se humanitarnim radom u Ruandi i Kongu; nekoliko meseci je boravio i u Avganistanu. Po povratku u Francusku, nastavlja da se bavi humanitarnim radom te pomaže u nalaženju smeštaja za beskućnike. Potom sa nekoliko drugova osniva nevladinu organizaciju Drugi svet (Autremonde) gde upoznaje Benou Amona (kandidata za predsednika na izborima 2017. godine). Preko Amona upozanje Žana Lika Melanšona koji je tada još uvek bio član Socijalističke partije. Ipak, Melanšon 2008. godine napušta ovu
stranku i osniva Stranku levice (Parti de gauche). Kuzmanović se iste godine pridružio Melanšonu. U stranci je vršio funkciju sekretara zaduženog za pitanja odbrane i međunarodne saradnje. Kada se Melanšon kandidovao za predsedničke izbore 2017. godine, Kuzmanović je bio jedan od portparola njegove kampanje, zadužen za gorenavedene oblasti. Na parlamentarnim izborima 2017. godine bio je jedan od kandidata na listi La France insoumise, ali nije dobio mandat.

Ipak, zbog nesuglasica u partiji i svojih kontroverznih izjava u vezi s migrantima, on biva isključen sa liste iste partije za izbore za Evropski parlamet; nakon toga zvanično izlazi iz stranke. Svoj politički pokret Suverena republika (République souveraine) osniva 2019. godine. U svojoj biografiji navodi da on nije čovek koji živi od politike i da ga ne zanima privatni interes. Ističe da snagu francuske države vidi u njenim različitostima i da je njegova prednost to što razume običnog čoveka i njegov svakodnevni život. Pored političke karijere, Kuzmanović je jedno vreme predavao na Univerzitetuma u Bordou i Versaju. Danas radi kao izvršni direktor u jednoj francuskoj kompaniji.

Svoju kandidaturu za predstojeće izbore je najavio u intervjuu za francuski list Marianne septembra prošle godine. Naglašava da je protivnik bloka ultraliberala i zagriženih evropejaca. Njegov stav je dominantno suverenistički te je tako skeptičan prema Evropskoj uniji, uticajima globalizacije i migrantima. Zalaže se za izlazak Francuske iz evro zone.Njegov izborni slogan je Vratimo kontrolu (Reprendre le contrôle).

Neki od najznačajnjih segmenata njegove izborne platforme tiču se stvaranja jake ekonomije, ekološke tranzicije i jačanja bezbedonosnog sektora. Posebno insistira na tome da se vrati poverenje između francuskog naroda i policije. Prema njegovom mišljenju, prioritet je stvaranje najsavremenijih digitalnih tehnologija i transformacija poljoprivrede koja bi garantovala pristojan prihod za poljoprivrednike i očuvanje životne sredine. Takođe, obećava povećanje plata nastavnicima i profesorima kao i veće uključivanje mladih u državne službe. U pogledu imigracije, zalaže se za strože granične kontrole i ukidanje šengenskih sporazuma u cilju sprečavanja ilegalnih migracija i trgovine ljudima i drogom.

Autor: Nevena Stalević

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *