FRANCUSKA VOJSKA NAPUŠTA MALI

Francuska i njeni partneri povući će sve trupe iz Malija, saopštili su evropski i regionalni lideri , posle skoro deceniju borbe protiv ekstremističke prijetnje koja je porasla poslednjih godina i dok se odnosi između te zapadnoafričke države i njene bivše kolonijalne sile urušavaju.

Odlazak je objevaljen da bi se povećala međunarodna borba protiv jedne od najbrže rastućih pobuna na svetu, pa se postavlja pitanje ko će popuniti bezbednosnu prazninu koju je ostavio najveći odbrambeni saveznik. Francuska, Kanada, evropske i regionalne države navele su u saopštenju da je taj potez usledio posle “višestrukih opstrukcija” malijskih vlasti, dodajući da “politički, operativni i pravni uslovi nisu ispunjeni da bi se efikasno nastavilo” vojno angažovanje u “borbi protiv terorizma u Maliju”.

Izlaz će biti sproveden na “koordinisan način” sa vojskom Malija i mirovnom misijom Ujedinjenih nacija u zemlji od 21 milion građana, rekao je francuski predsjednik Emanuel Makron novinarima. Očekuje se da će francuske baze u Maliju biti zatvorene u roku od šest meseci. U zapadnoj Africi Francuska ima oko 4.000 vojnika — najviše od bilo kog stranog partnera. Više od polovine je raspoređeno u Maliju kako bi se odbili borci koji su proglasili lojalnost Al Kaidi, a drugi Islamskoj državi.

Autor: Srđan Radanović

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *